ca.png
fr.png
de.png

llibres

Arquitectura amb materials residuals i alternatius

December 17, 2018

En el nostre planeta falten habitatges i sobren residus. La Marta Soriano recorre els 5 continents i ens ofereix eines per solucionar els dos problemes. Ha realitzat una investigació exhaustiva sobre els diversos sistemes de construcció d'habitatges, una base del que denominem deixalles, que ella observa com a valuosos recursos.

 

La Marta ens ofereix detallats manuals de construcció, ens transmet la seva pròpia experiència i ens anima a crear cases d'una manera alternativa, original, paradigmàtica i respectuosa amb el planeta.

Un recorregut profund i extens per la història de la construcció amb residus, que va començar la seva marxa a l'alba de la civilització.

 

Ara les velles estructures socials i econòmiques estan quedant obsoletes. Ens trobem davant una situació desafiant en la que ens convida a re-inventar els nostres hàbits, la nostra manera de viure, de consumir, de crear i de construir.

 

L'arquitectura amb residus és una excel·lent alternativa davant la problemàtica actual i està irrompent amb força objectivant les formes de treballar, re-utilitzant pneumàtics, contenidors, llaunes d'alumini, ampolles de plàstic i de vidre..., fins als residus més actuals.

 

Es pot construir qualsevol espai: familiar, infantil, social, empresarial, religiós, lúdic..., no hi ha límit. Comptem amb molts exemples i moltes referències recollides en aquest llibre.

"Consumir menys" és missatge que la Marta ens deixa en aquesta obra, assenyalant des del principi que som naturalesa, d'ella venim i pertanyem a ella.

Primera edició de la Guia didàctica ECOART d'educació ambiental: 25 tallers.

January 03, 2023

Amigues i amics us convido a que participeu d'aquesta nova etapa de ECOART-DIDACTIC com sempre des de l'entusiasme i el coneixement que serà una experiència nova, intensa, divertida i enriquidora. Aquesta segona edició de la guia didàctica està plena d'idees per a la creació artística, per al bricolatge, idees originals, diferents, i plenes d'imaginació, de jocs i tradicions del món, de diferents cultures i de sorpreses. He escrit aquest llibre amb la bona voluntat de transmetre el que han après, i amb l'esperança que aquests tallers tinguin un gran abast i arribin a un gran nombre de persones perquè, ja sabeu, molts granets de sorra formen grans platges. Tingueu l'edat que tingueu, estic segura que aquest material us servirà per aprendre, per ensenyar, per experimentar, per estalviar, per posar el vostre granet de sorra en pro del medi ambient, del nostre bell planeta i, sobretot, per divertir-vos i gaudir. Antigament els recursos per a la creació eren molt escassos. El reciclatge no és un invent d'ara, existeix des que existeix la humanitat. L'home al llarg de la història sempre ha creat amb diverses finalitats: l'oci, la decoració, la funcionalitat, etc.

 

Ara és al revés. Hem passat a l'altre extrem. Cal trobar l'equilibri i per això potser sigui necessari retrocedir una mica. Com l'escassetat aguditza l'enginy, en certa manera, tenim molt a aprendre d'altres països menys desenvolupats. Durant deu anys he estat viatjant i investigant per Àfrica i Amèrica del Sud. Aquest llibre és el resultat d'un llarg procés, d'un minuciós treball de creació i recerca: un còctel de dades i idees, d'investigació i creació.

Segona edició ampliada de la Guia didàctica ECOART d'educació ambiental: 325 tallers

February 23, 2023

Marta Soriano o el ECOARTE

com a sentit de vida

Marta Soriano, un ésser humà ple de fe i ganes de viure, amb il·lusions i projectes, enamorada de la vida, artista, budista, ecologista, mare de la Dèlia i d'en Carles, feminista i convençuda del que fa, amb molt de respecte per l'ésser humà i la natura.

 

La seva presència irradia optimisme i alegria i amb el seu treball aconsegueix despertar la sensibilitat artística i l'amor pel món, ja que la seva missió és redescobrir la bellesa que hi ha en el que rebutgem, aconseguint que aquesta bellesa dels residus es converteixin en una obra d'art , com a testimoni del present i com alerta del futur.

 

Va néixer a Barcelona, ​​capital de Catalunya, una de les 17 comunitats de l'estat espanyol i una de les més properes a Europa per ser la porta d'entrada. Ciutat que pel seu desenvolupament cultural, ha marcat l'obra artística de Marta, pel seu sentit avantguardista, dona enamorada de la seva ciutat, de Gaudí, i impactada per Salvador Dalí, Pablo Picasso i Miró.

 

Amant de la llibertat i respectuosa de la vida. Va sortir d'Espanya per descobrir cultures i aprendre els 10 idiomes que maneja. Ha viscut a Estocolm, Berlín, Los Angeles, Alemanya i Palmes de Gran Canària, però ha recorregut Europa, Àsia, i Amèrica observant el final del segle XX i veient la decadència ecològica del món.

 

En aquest recórrer i recerca va conèixer el budisme, el que li ha canviat el rumb a la seva vida permetent trobar el més important de la seva existència, els seus fills, els que juntament amb la seva pràctica espiritual i artística han estat el camí en la jungla d'obstacles que presenta una societat en competència.

 

Ha adreçat tota la seva energia en la consolidació de Ecoart-Didàctic convençuda que els pilars de l'ecologia l'art i l'educació són el camí per a la construcció d'un món on la convivència de la humanitat sense afany materialista permeti gaudir de la natura i descobrir el que la humanitat ha rebutjat: l'espiritualitat.

 

L'ECOART és per a Marta Soriano l'avantguarda artística del segle XXI, és una critica a la societat a través de ressuscitar els residus, de donar-los una tercera vida, valorar-los dignificar i veure'ls com un gran recurs per a l'art i així mateix l'art com un gran recurs per a l'educació ambiental.

 

Com en els anteriors treballs de la Guia Didàctica, el llibre que teniu a les mans ha estat construït amb l'experiència i l'estudi dedicat, però de la manera més lúdica, aconseguint arribar a la sensibilitat de nens i adults, que cada que es s'enfronten al repte de fer una obra, descobreixen que l'art ens diferencia de la resta dels éssers vivents per la recreació que fa l'esperit, i que aquesta unió d'objectes i colors, adquireixen sentit, ja que tenen el segell de les nostres frustracions i fantasies però sobretot l'alegria de la nostra ànima.

Els tallers de Marta són una força dinàmica, activa, que s'aquesta posicionant a Europa i que se segueix amb entusiasme a Amèrica, ja que involucra tots els sentits i estan íntimament relacionats amb les reflexions filosòfiques de l'existència i el camí que li queda a occident per no sucumbir en els seus propis residus.

Els principals aliats d'aquest corrent artístic i pedagògica són els nens i els joves els qui de manera creativa descobreixen valors i construeixen actituds que qüestionen l'adult i el consum, permetent una sintonia amb la natura i l'estètica, i comunicar al seu torn que hi ha un límit que no hem de passar, el de la indiferència i el menyspreu per l'únic paradís conegut.

En aquest transcórrer Marta Soriano evoluciona, creu en la llei de la impermanència, en el canvi continu, en la transformació de l'ésser humà, el que li permet estar en activitat constant de creació, a partir del seu món interior, plena d'un immens amor pel que fa, i donant cada dia de la seva vida per consolidar una proposta pedagògica per al segle XXI, ampliant al seu torn el camí de l'art i oferint oportunitats de viure als que descobreixen la bellesa del rebutjat.

 

José Darío Salazar Ramos

psicòleg Periodista

Fundació S-XXI. Colòmbia

Tercera edició ampliada de la Guia didàctica: ECOART, AVANTGUARDA ARTÍSTICA DEL SEGLE XXI

May 28, 2023

Marta Soriano, l'alquimista dels residus

Sempre s'ha dit que, des que naixem, tots portem un artista dins nostre, que algunes vegades es desperta i manifesta plenament en algun moment de la vida i d'altres continua adormit i ocult malauradament fins a la mort. De fet, la nostra sensibilitat artística està absolutament present quan som petits i vam començar a expressar-nos espontàniament amb quatre graciosos gargots, quan encara no sabem parlar i taquem els papers amb aquella meravellosa innocència i total impunitat, que després, ja grans, difícilment tornarem a recuperar. De fet, només ho aconsegueixen els grans artistes, i normalment després d'un llarg camí que els porta finalment al punt de partida inicial, amb la recuperació màgica del gest infantil original.

Un gest infantil que troba, en els tallers de plàstica dels primers anys escolars, moltíssimes possibilitats d'expressió estètica, d'enriquiment personal, de formació humana i de coneixement del propi entorn vital, natural i urbà. Sense saber-ho, el ECOARTE o Art amb Residus, que defensa actualment Marta Soriano, ja ho practicàvem quan érem petits d'acord amb les directrius de les nostres "senyoretes" que ens ajudaven a convertir oueres de plàstic o cartró, envasos de vidre o plàstic, retalls de roba i teixits diversos, i diferents materials usats, objectes nous de característiques plàstiques similars a les de les autèntiques obres d'art dels grans creadors d'ara i de sempre.

Malauradament, amb el pas dels anys, hem anat perdent el record d'aquell aprenentatge i amb ell, gran part de la nostra capacitat innata de comunicar-nos per mitjà de la plàstica, d'una banda perquè el domini del llenguatge parlat ha anat apartant aquella possibilitat, i de l'altra, perquè les nostres noves obligacions laborals ens han allunyat d'aquell gran plaer de tacar papers, a excepció d'aquells que han acabat dedicant-se professionalment com a artistes en qualsevol dels àmbits creatius.

Marta Soriano ha trobat en el ECOARTE o Art amb residus, la raó de ser de la seva existència i un sistema immillorable per educar la gent, sobretot els més petits, en els valors humans contemporanis a través d'una pràctica artística especialment sensible al respecte per la natura, i per tant de base ecològica, centrada en l'aprofitament intel·ligent dels residus de tota mena que la nostra civilització genera cada dia en més quantitat i de manera més salvatge i incontrolada.

 

Cap als anys setanta del segle XX alguns artistes van demostrar la seva sensibilitat per la mare Terra, convertint-la en escenari natural de les seves obres, sovint de caràcter efímer. S'havia creat el Land Art o Art de la Terra i els elements naturals demostraven així la seva capacitat de ser alhora parts integrants del procés de creació artística. Tot i aquesta circumstància la preocupació ecològica no formava part dels seus plantejaments, possiblement perquè encara no s'havia arribat als elevats nivells actuals de creació de residus, encara que alguns artistes famosos aprofitessin ia objectes trobats a l'atzar per fer les seves obres.

L'Eco-art o Art amb Residus neix com a resposta a la situació que planteja actualment la societat hiperindustrializada, amb la possibilitat de reconvertir el residu en art, fent alhora que l'artista que tenim en el nostre interior es desperti estimulat per les possibilitats creatives que ens ofereixen les deixalles ben presentats en els tallers de Marta, amb l'esperança que d'aquesta manera la nostra relació amb l'entorn natural sigui molt més respectuosa i freni paral·lelament la nostra excessiva necessitat de consumir allò que ja no tenim.

Marta Soriano ens convida a mantenir sempre viu l'esperit del nen que vam ser i de l'artista que encara podem ser combinant amb sensibilitat nova els vells deixalles.

Claudi Puchades

Tallers d'art amb residus

September 30, 2018

RESUM GUIA DIDÀCTICA LILA

 

Marta Soriano, nascuda a Barcelona, ​​educadora, artista multidisciplinar i apassionada pel reciclatge, és capaç d'obrar el miracle de convertir en obres d'art aquells objectes que la societat rebutja. La seva capacitat creativa, el seu entusiasme i les seves inquietuds artístiques i educatives no tenen límits: estudis a Barcelona i Berlín, tallers d'art i exposicions a Estats Units, Alemanya, Mònaco, Suècia, Marroc, Senegal, Colòmbia, Xile...

Sota el seu lema: "El residu com a recurs artístic i educatiu", ha publicat diversos llibres, ha tingut el seu propi programa a la televisió i dóna nombroses conferències. Participa en fires d'art, medi ambient i en maratons de reciclatge artístic, decora empreses i dissenya estands, sempre reutilitzant els residus i donant-los nova vida.

L'any 2000, motivada per l'afany de sensibilitzar la societat sobre temes artístics i mediambientals, va fundar l'Associació ECOART-DIDACTIC, en pro de la difusió de noves aplicacions dels residus sòlids no orgànics, per tal que fossin considerats materials vàlids per a les manualitats, la decoració i la creació artística.

En aquest llibre, Marta Soriano no només planteja i ensenya com fer art amb residus, també els contempla com un magnífic vehicle per a l'educació ambiental. Aquest és l'objectiu dels seus tallers: contribuir al fet que els nens, i els no tan nens, vegin en les deixalles un recurs, una matèria útil atur tornar a reutilitzar i crear valor.

Actualment viu amb la seva família en plena natura, al costat de la Costa Brava.

Construir amb residus i altres materials alternatius

January 01, 2020

RESUM CONSTRUCCIÓ

 

Al planeta falten habitatges i sobren residus. Marta Soriano ha realitzat una investigació exhaustiva en els 5 continents, sobre els diversos sistemes de construcció d'habitatges, a base del que anomenem "residus" que, en realitat ella observa com valuosos recursos. Marta ofereix una sèrie de detallats manuals de construcció, transmet la seva pròpia experiència i ens anima a construir de manera alternativa. Són construccions creatives, originals, atrevides, estimulants. Vivim una època de transició, d'enormes canvis, tot avança a ritme vertiginós, gran part de les velles estructures socials i econòmiques estan quedant obsoletes i ens toca a nosaltres reinventar els nostres hàbits, la nostra manera de viure, de consumir, de crear, de construir ... i redissenyar el propi disseny. L'arquitectura amb residus és una excel·lent alternativa davant la problemàtica actual i està irrompent amb força objectivant les formes de treballar.

Please reload

conferències

© 2014 by Marta Soriano.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
taller bosc palafolls (59)